Ik vraag me wel eens af of ik soms, zonder dat ik het zelf in de gaten heb, Chinees spreek. Dan zeg ik iets, en dan krijg ik een blik van ‘waar heb je het over?’. Of ik denk dat ik duidelijk mijn mening heb uitgelegd. En als een ander het dan samenvat, dan zegt hij iets wat helemaal de lading niet dekt.

Ik zou op dat soort momenten bijna aan mezelf gaan twijfelen, en denken dat het allemaal aan mij ligt. Bijna… want inmiddels weet ik wel beter.

Er zijn namelijk wezenlijke verschillen tussen hooggevoeligen (hsp’s) en niet-hooggevoeligen. Waarbij overigens niet alles op iedereen van toepassing is. Want tussen (niet-)hsp’s onderling zijn ook weer verschillen.

Bijvoorbeeld, hsp’s:

  • zijn gevoeliger voor zintuiglijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen, proeven).
  • laten zich gemakkelijk meeslepen door hun gedachten.
  • hebben meer tijd nodig om alle indrukken te verwerken.
  • kunnen zich makkelijk in anderen verplaatsen, qua gevoel en gedachtegang.
  • worden makkelijk beïnvloed door de stemming van anderen.
  • zijn vaak perfectionistisch omdat ze alles goed willen doen én snel zien wat beter kan.
  • hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en kunnen slecht tegen gewelddadige spelletjes of beelden op tv.
  • raken makkelijk ontroerd door mooie muziek, natuur of kunst.
  • zien vaak het goede en het potentieel in mensen, zelfs als ze slecht behandeld worden.
  • en nog veel meer (te veel om hier op te noemen).

Niet hsp’s hebben dit in de regel een stuk minder.

Het ene is niet beter dan het andere. Het is gewoon verschillend. En wanneer je het hebt over begrepen worden, dan zijn de hooggevoeligen helaas in het nadeel.

Je gevoeligheid maakt dat je je goed in anderen kunt verplaatsen. Je ziet details die anderen niet opvallen. Je voelt anderen aan. En je ziet vaak al wat een ander nodig heeft voordat hij het zelf in de gaten heeft. Anderen voelen zich bij jou waarschijnlijk al snel gehoord en begrepen.

Maar andersom is de ander niet geprogrammeerd om jou aan te voelen, om te weten wat jij nodig hebt, en om te zien wat jij ziet. Het is geen onwil. Maar de skills, en de mogelijkheid om deze tot hetzelfde niveau te ontwikkelen, ontbreken vaak gewoon.

Daarbij komt dat van alle mensen slechts 1 op de 5 hsp is. Je hebt dus meer te maken met niet-hsp’s dan met ‘gelijkgestemden’. En van de hsp’s weten heel veel mensen niet eens dat ze het zijn. Deze mensen zijn soms zo hard bezig met het negeren of ontkennen van hun gevoeligheid, dat ze ook weinig rekening met je houden.

Dit hoeft niet te betekenen dat je je je hele leven onbegrepen hoeft te voelen.

Omgaan met niet-hsp’s wordt makkelijker wanneer:

– je beseft dat het niet aan jou ligt.
Je bent anders dan de meeste mensen. Maar er is niks mis met je. Je kunt het een beetje zien als het verschil tussen een mac- en een windows computer. We draaien op verschillende besturingssystemen.

– je de verschillen tussen hsp’s en niet-hsp’s kent.
Dit helpt je om te verklaren waarom de communicatie met anderen soms niet gaat zoals je zou willen. Je krijgt meer begrip voor de ander, maar ook voor jezelf.

– je deze verschillen accepteert.
Veranderen zal het namelijk niet. En van je weerstand heb je vooral zelf last, maar ook de mensen om je heen. Kijk liever naar waar jullie elkaar aanvullen. En probeer het te zien als ‘interessant’ wanneer iemand anders reageert dan voor jou logisch is.

– je de verschillen als dat nodig is uitlegt aan anderen.
Helemaal begrijpen zullen ze het niet (net zoals wij niet precies weten hoe het voelt om niet-hsp te zijn). Maar je helpt ze wel om meer rekening te houden met je.

-je jezelf niet langer aanpast, maar durf te zijn wie je bent.
Een mac-computer wordt nooit een windows. Probeer dan ook niet te zijn zoals niet-hsp’s. Het kost je bakken met energie. En van binnen, zul je nooit zo kunnen zijn. Je besturingssysteem kun je niet veranderen.

Heb je hier meer vragen over? Laat het me weten. Dan neem ik ze wellicht mee in een volgende inspiratiemail.

Liefs,
Renée ~ NieuwetijdsVrouw

P.S. Leren zijn wie je bent, dat doe je met het programma ‘Gevoeligheid in Balans’. Klik hier voor meer informatie en aanmelden. Of vraag een gratis gesprek aan, dan bespreken we of dit programma past bij jou, en krijg je sowieso tips over wat jij het beste kunt doen om meer bij jezelf te blijven. Dat kan hier: https://nieuwetijdsvrouw.nl/bevrijdingssessie/