Er schoot me nog iets te binnen over gesprekken met meerdere mensen. Weet je wat het óók is? Vaak gaat het te snel voor me om alle informatie te kunnen verwerken. Omdat ik niet alleen meeluister, maar ook meevoel. Tegen de tijd dat ik de diepere laag begrijp en een waardevolle of interessante inbreng heb, ben ik te laat. Dan heeft het verhaal alweer een andere wending genomen. En moet ik de nieuwe informatie verwerken. En tegen de tijd dat ik dan weer… nou ja, je begrijpt het wel. En dat is ook waarom het me zoveel energie kost.

En als een gesprek wel lang genoeg over hetzelfde onderwerp gaat, dan verbaas ik mensen vaak met een oneliner die in een keer de essentie van het hele verhaal vat. En dan zijn zij even stil (vaak trekken ze er een grappig gezicht bij). Want ik heb hun lange verhaal kort gemaakt. En dan valt er ineens niet meer zoveel over uit te wijden. Handig in vergaderingen waar knopen doorgehakt moeten worden. Maar op feestjes is het toch wat minder gezellig als er ineens een stilte valt.

Mensen vinden stilte namelijk ongemakkelijk. Dat merk ik dan weer vooral in een-op-eengesprekken. Dat verwerkingsproces duurt ook wat langer als ik zelf een vraag moet beantwoorden. Al is het maar zo simpel als ‘hoe gaat het?’. Dan moet ik even terugschakelen en voelen hoe het eigenlijk met me is. En ja, dan laat ik even een stilte vallen, want ik kan niet praten, nadenken én voelen tegelijk.

En dat maakt anderen vaak nerveus. Waardoor ze zelf nog meer gaan praten om mijn stilte op te vullen. Want in de stilte horen ze hun eigen innerlijke dialoog. “Waarom zegt ze niets, heb ik iets verkeerds gezegd, begrijpt ze me niet, vindt ze me eigenlijk wel aardig, wat ongemakkelijk zo’n stilte, ben ik wel interessant genoeg, geef me nou die bevestiging, zeg iets!”.

Er zijn maar weinig mensen die in gezelschap samen stil durven ‘zijn’. Jammer eigenlijk, want juist in de stilte (en de innerlijke onrust die dan ontstaat) kun je zoveel leren over jezelf. Over de bevestiging die je zoekt bij anderen. Over je zelfvertrouwen. Over hoe je communiceert en contact maakt. En als je je daarvan bewust wordt, dan kun je het veranderen!

Hmmm, misschien geef ik binnenkort maar eens een stilte-feestje. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er zouden komen!