Herken je dit?
Na een gesprek met iemand die je de oren van het hoofd kletst, ben je bek-af. Je collega is chagrijnig en het duurt niet lang, of jouw humeur is niet meer van dat van haar te onderscheiden. Je moeder hangt aan de telefoon en spreekt al haar zorgen over je vader uit. Een half uur later pieker je in gedachten nóg met haar mee.

Als gevoelige vrouw, laat je je gemakkelijk vollopen met de energie van anderen. Waardoor je het gevoel hebt dat je eigen energie uít je gezogen wordt. Je bent moe, geïrriteerd, lusteloos, en vaak weet je niet eens precies waarom.

Ik was zelf een ster in het negeren van deze gevoelens. Dat deed ik zo goed, dat ik niet eens in de gaten had wat er gebeurde. Ik had geen idee dat ik veel gevoeliger was dan anderen. Maar dat onderdrukken van alles wat bij me binnenkwam, had, zo ontdekte ik later, een aantal negatieve consequenties.

1. Blokkades
Energie moet stromen. En als je gevoelens wegdrukt of negeert, dan sla je ze op in je systeem. Vastgezette energie vormt blokkades waar je (soms pas véél) later last van kunt krijgen. In de vorm van angst, verdriet of zelfs fysieke klachten.

2. Uit contact
Verbinding voelen, écht contact. Dat is juist zo belangrijk voor nieuwetijdsvrouwen. Als je je afsluit voor de energie van anderen, bouw je een muur om je heen. Je kunt je dan niet meer echt verbinden met een ander. Daardoor kun je je (nog) eenzaam(er) gaan voelen.

3. Zombie
Wanneer je je afsluit voor alles wat er binnen kan komen, sluit je je niet alleen af voor negatieve gevoelens. Maar ook de positieve, zoals plezier, verwondering en enthousiasme. Je gevoelswereld wordt vlak, je krijgt het gevoel dat je niet voluit leeft en je weet niet eens meer waar je nou echt blij van wordt.

4. Groeistop
Alles wat er bij je binnenkomt, raakt een snaar in jezelf. Als je iets nog nooit hebt meegemaakt, kun je het gevoel ook niet overnemen. Oftewel, het verhaal van een ander, raakt altijd (onbewust) een herinnering in jou. Je kunt hierdoor veel over jezelf leren en emotionele wonden helen. Tenzij je je afsluit…

5. Vechten
Afsluiten, onderdrukken, niks willen voelen, het zijn vormen van weerstand. Je vecht tegen wat er is. Heb je wel eens geprobeerd om tegen de stroom in te zwemmen (in zo’n subtropisch zwemparadijs)? Hoeveel energie kostte je dat? En hoe voelde het, toen je je daarna weer liet meevoeren op de stroom? Dat bedoel ik.

Gek genoeg is een veelgehoorde tip voor gevoelige vrouwen, dat je je moet afsluiten voor de energie van anderen. Bijvoorbeeld door een ondoorlaatbaar schild om je heen te visualiseren. Of een spiegel die alles direct terugkaatst zodat er niets meer bij je binnenkomt. En het werkt, het kan even verlichting geven, op de korte termijn. Maar op de lange termijn loop je altijd aan tegen een of meer van consequenties die ik genoemd heb. Bovendien kun je je nooit helemaal afsluiten. Tenzij je jezelf opsluit in een bunker natuurlijk. Zónder telefoon en wifi.

Wat je dan wel moet doen?
Besef je ten eerste dat je niet je gevoelens bent. Alles wat je voelt is een reactie van je lichaam op wat er gebeurt, én jouw gedachten daarover. (Misschien moet je deze zin nog een keer lezen!) En dan, in plaats van gevoelens weg te drukken, ga je er met je aandacht naartoe. Je duikt er niet in, maar je zegt gewoon even ‘hallo’. Zonder dat je er een oordeel op plakt. In de meeste gevallen wordt het gevoel eerst groter, waarna het vanzelf minder wordt. Probeer maar eens!

Er zijn nog veel meer tips die ik je kan geven, waardoor je nog minder last hebt van de energie van anderen. Wil je meer weten? Boek dan nu een gratis inzichtsessie: klik hier.

Ik ben heel benieuwd wat je mening is over dit onderwerp. Welk inzicht ik je gegeven heb. En wat jouw ervaringen zijn! Ik hoor het graag hier.

Liefs,

Renée