Ik ga (ging) elke week naar de sportschool voor een pittige indoor-cyclingles. Als ik dan met mijn tong op mijn enkels hang van het hijgen, en bijna niet meer kan, dan roept de instructeur: “when it gets hard, control the controllables”. Oftewel, wanneer het moeilijk wordt, richt je dan op wat je nog wel kunt doen om de situatie zo goed mogelijk door te komen.

Borst vooruit, armen recht (dus niet gaan hangen), en doorademen. Waar hij het heeft over mijn fietshouding, geldt dit natuurlijk voor elke situatie. Welke houding kun je aannemen om in je kracht te blijven? Wie wil je zijn in deze situatie? En als je het dan hebt over het c-virus:

Ben je degene die continu om zich heen kijkt en wijst naar anderen? Ben je gegrepen door angst voor de (onvermijdelijke) dood? Ben je boos om wat deze lockdown betekent voor onze vrijheid, onze privacy en de economie?

Of zie je de overeenkomsten tussen mensen? Dat we allemáál veilig willen zijn, gezond en gelukkig? Dat we allemaal kwetsbaar zijn, ongeacht leeftijd, kleur, politieke voorkeur of (geloofs)overtuiging? Dat we allemaal in onzekere tijden leven, en ieder naar eigen kunnen met de situatie omgaat? Vind je compassie voor jezelf en anderen?

Neem je de tijd om je angst te onderzoeken? Om ongewenste gevoelens en emoties te (leren) dragen en transformeren? De dood te aanvaarden als onderdeel van het leven? Grijp je deze uitdagende omstandigheden aan om geestelijk te groeien als (spiritueel) wezen?

Gebruik je je boosheid (of gebruikt je boosheid jou)? Kun je je innerlijk vuur inzetten om creatieve oplossingen te bedenken? Om verandering in gang te zetten? Om zaken aan te pakken die je had laten versloffen? Om actie te nemen waar je dat wél kunt?

Vraag je steeds af: hoe zou de beste/hoogste versie van mij nu reageren? Hoe zou zij het aanpakken? Alleen die vraag geeft vaak al ruimte om er anders mee om te gaan. En straf jezelf niet af als dat nog niet lukt. Het gat tussen waar je nu staat en de hoogste versie van jezelf, dat is je leerproces. En van proberen, ga je het leren. 😉

Je hoogste versie zit al in je. Ze zit alleen nog ingepakt in overlevings- en beschermingsmechanismen. Angsten. Beperkende overtuigingen. En het onvermogen om die los te laten. Je hoeft haar alleen maar te ont-wikkelen. En dat doe je stap voor stap, stukje bij beetje. (Ik kan je daarbij helpen, klik hier voor meer informatie.) De spannende film waarin we nu leven is het perfecte toneel om hiermee te oefenen. Om te groeien naar wie je werkelijk bent.

De omstandigheden krijg je aangereikt. In dit geval ook zelfs opgelegd. Het is aan jou de vraag, hoe je ermee omgaat. Neem je eigen verantwoordelijkheid. Doe wat je wél kunt. En het is echt niet erg als je merkt dat je soms de ‘controllables’ niet onder controle hebt. Maar neem het heft dan weer in handen. En vraag eventueel om hulp als je dat nodig hebt.

Liefs,
Renée ~ NieuwetijdsVrouw

P.S. Kan ik je nog ergens mee helpen?
Bijvoorbeeld met:
Een persoonlijke diepzielreading?
De online cursus ‘Gevoeligheid in Balans’, waarin je dichter bij jezelf leert blijven?
Of vraag een gratis bevrijdingssessie aan. Waarin alle aandacht is voor jouw proces en we samen bespreken hoe ik je het best kan helpen.