Licht en donker zijn altijd in balans (volgens de leer van yin en yang) ☯. Ik ben er nog niet uit of dat werkelijk zo is. Maar ik ervaar wel dat beide kanten op dit moment heviger aanwezig zijn. En dat maakt het leven voor een voeler zoals ik nog intenser.

Er is van alles door me heen gegaan sinds afgelopen week. Positief, zoals de golf van dankbaarheid en verbinding toen afgelopen dinsdag de mensen klapten voor de medewerkers in de zorg. Mensen die bloemen kopen voor anderen. Kinderen die tekeningen maken voor ouderen. Bedrijven die er alles aan doen om hun klanten te blijven bedienen op de meest creatieve manieren. De hartverwarmende oproepen van mensen die klaarstaan voor hun medemens. Ik zie het mooiste in mensen naar boven komen en dat maakt me intens blij.

En negatief. Door de angstaanjagende nieuwsberichten. Mensen die elkaar op sociale media bekritiseren omdat de een vindt dat alle maatregelen te ver gaan, en de ander het nog niet streng genoeg vindt. Verhalen van mensen die in financiële problemen komen, doordat ze hun werk of omzet verliezen. En ook het gevoel dat er iets niet klopt aan deze hele situatie.

Maar ook dichterbij gezien. Het is heerlijk dat we meer tijd met elkaar hebben. ‘s Morgens geen stress om op tijd klaar te zijn voor school/werk. Maar er zijn ook de nadelen: dat juist als ik iets voor mezelf wil doen, mijn kinderen elkaar in de haren vliegen. Dat ik in plaats van alleen te zijn, continu mijn gezin om me heen heb. En ik merk dat ik, doordat er zoveel tegelijk binnenkomt aan prikkels en indrukken, toch wel een kort lontje heb.

Gevoelens en gedachten schieten alle kanten op. Van dankbaarheid naar afkeer. Van verbinding naar overprikkeling. Van angst naar vertrouwen. En weer terug. Als gevoelig mens pik je het allemaal op, en brengt het van alles in je teweeg.

Wat ik echter zie gebeuren in de spirituele ‘scene’ is dat er zoveel mogelijk wordt gefocust op alle positieve gevolgen van deze situatie. En dat het negatieve opzij wordt gedrukt.

En natuurlijk zijn er veel positieve berichten. Voor de natuur is het een verademing dat de verwoestende invloed van de mens even tot stilstand komt. Discussies in de maatschappij verdwijnen even naar de achtergrond, omdat de gevolgen het virus ons allemaal treffen.

Maar de realiteit is dat er gewoon ook heel veel mensen angst en stress ervaren. Dat er onzekerheid is rondom gezondheid en financiën. En dat het benauwend is om thuis te moeten blijven. Dat komt bij gevoelige mensen extra hard binnen.

Alleen kijken naar de positieve kanten van het verhaal, zorgt er niet voor dat angst, stress en onzekerheid verdwijnen.

Proberen te focussen op het positieve, terwijl het negatieve door je lichaam giert, geeft je vaak alleen maar méér negativiteit. Omdat je het gevoel hebt dat het je niet lukt. Waardoor je nog harder gaat vechten tegen de ongewenste gevoelens. En uiteindelijk voel je je nog rotter.

Stop daarmee. Het is een heftige tijd. Daar horen heftige gevoelens bij. Je doet het niet fout als je het even niet meer weet. Je bent niet naïef als je je het volgende moment weer krachtig en zelfverzekerd voelt. Veroordeel jezelf niet voor wat je voelt. En probeer er niet voor te vluchten.

Wat mij er doorheen helpt, is dat ik altijd het rustpunt in mezelf weet te vinden. Ik kan dan de situatie van een afstandje bekijken. En de storm om me heen laten razen. Terwijl ik in het middelpunt de stilte ervaar, mezelf kan troosten, en het vertrouwen in mezelf hervind. Ook even stoom afblazen door te bellen met familie/vrienden helpt mij om de druk te verlagen.

Voel de storm. Vraag jezelf af wat jij nodig hebt. En experimenteer hiermee. Onderzoek wat voor jou goed werkt, en wat niet. Want dan, kom je sterker uit deze strijd.

Liefs,
Renée ~ NieuwetijdsVrouw

 

P.S. Kan ik je nog ergens mee helpen? Bijvoorbeeld met:
Een persoonlijke diepzielreading?
De online cursus ‘Gevoeligheid in Balans’, waarin je dichter bij jezelf leert blijven?
Of vraag een gratis bevrijdingssessie aan. Waarin alle aandacht is voor jouw proces en we samen bespreken hoe ik je het best kan helpen.