Als we nadenken over jezelf op 1 zetten, komen er vaak meteen allerlei bezwaren naar boven. “Dat kan ik niet. Dat mag toch niet? Etc.” Laat deze 10 punten je inspireren om er anders naar te kijken.

1. Je bent niet egoïstisch
Oh dat schuldgevoel, als we eens een keer niet voor een ander klaarstaan. Bang voor de verwijten die we krijgen. Of ze nu worden uitgesproken of niet. Maar dat je iets kán, betekent niet meteen dat het móet.

Hoe beter je in je vel zit, en hoe meer energie je hebt, hoe beter je er kunt zijn voor de mensen om je heen. Niemand wil toch die vermoeide, chagrijnige moeder/partner/collega zijn? Goed voor jezelf zorgen is gewoon pure noodzaak. Je doet het voor jezelf, én de mensen om je heen.

2. Je lichaam heeft je nodig
We hebben meer wilskracht dan onze lichaam en geest aankunnen. Als we onszelf alsmaar wegcijferen, dan leven we op wilskracht. Maar het gaat ten koste van onze gezondheid.

Doorgaan totdat je er letterlijk bij neervalt is niet ongewoon voor gevoelige vrouwen. We willen dan nog wel, maar we kunnen niet meer. Uit een lege kan, kun je gewoon niet schenken. Geloof me, ik heb het zelf ervaren.

3. Mensen kunnen weerstand bieden
Wanneer je ineens nee zegt, terwijl mensen gewend zijn dat je altijd ja zegt, schept dat verwarring. Het maakt dat ze ineens niet meer weten wat ze aan je hebben. Je geeft ze onzekerheid.

Mensen houden niet van verandering, dus wat doen ze? Ze proberen alles weer terug te krijgen zoals het was. Het kan daarom zijn dat je niet de reactie krijgt waarop je had gehoopt. De weerstand die je krijgt gaat niet over jou, het gaat over de onzekerheid van de ander.

Zie het als een spel, als een test of je het jezelf nu echt waard vindt om bij je standpunt te blijven.

4. Maar dat hoeft echt niet altijd zo te gaan
Dat ontdekte ook een cliënte van mij. Ze vondt het maar wat spannend om voor zichzelf op te komen tegenover haar moeder, die in haar volwassen leven nog steeds een dominante rol speelde. Ze was bang dat haar moeder haar zou laten vallen als ze zou zeggen wat zij wilde.

Maar het tegenovergestelde bleek waar. Ze kreeg juist meer ruimte, respect en zelfs aanmoediging. Het kan zomaar zijn dat de ander het een verademing vindt als je duidelijk bent in wat jij wilt.

5. De wereld vergaat niet
Vaak denken we dat als wij het niet oplossen, alles finaal in de soep loopt. Dat we de verantwoordelijkheid wel moeten (over)nemen, omdat het anders nooit goed komt. Dat maakt het moeilijk om problemen te laten bij degene van wie ze zijn.

Maar ten eerste zijn mensen vaak tot veel meer in staat dan ze zelf denken. Vaak zijn ze zo gewend dat jij alles oplost, dat ze het zelf niet eens proberen.

En ten tweede: je bent echt niet de enige die kan helpen. Dat betekent soms dat de ander buiten zijn of haar comfortzone moet om ergens anders om hulp te vragen. Maar het is niet het einde van de wereld.

6. Geef mensen de ruimte voor hun eigen leerproces
Wat gebeurt er met kinderen van ouders die alles vóór hen doen en continu voorkomen dat ze fouten maken? Dat worden bange volwassenen die zich afhankelijk voelen van anderen.

Wanneer je alles voor anderen oplost, is dat makkelijk voor hen, maar ze leren er niets van. En zeg nou zelf, als je iets moeilijks hebt overwonnen, dan geeft dat toch veel meer voldoening dan wanneer iemand anders het voor je heeft gedaan?

Een quote die op de school van mijn kinderen hangt is ‘leer mij om het zelf te doen’. Geef de mensen om je heen de ruimte om fouten te maken, daar worden ze sterk van. En het geeft jou meer tijd voor jezelf.

7. Je mag om vragen om wat je wilt
Je hoeft het niet alleen te doen. Ja, je bent een sterke vrouw, en nee, hulp komt meestal niet vanzelf naar je toe. Je kunt het misschien wel allemaal zelf, maar word je er gelukkig van?

Ik leer mijn dochters: ‘kinderen die niets vragen, worden overgeslagen’. En dat geldt voor volwassenen net zo goed.

Vragen is geen teken van zwakte. Dat vinden we vaak juist moeilijker dan alles alleen te doen. Enne, hulp vragen werkt ook perfect tegen eenzaamheid.

8. Ontvangen is ook geven
Ik weet het, je bent liefdevol, je hebt een groot hart en je hebt zoveel te geven. Maar een ander in de gelegenheid stellen om te kunnen geven (wat klinkt dat mooi hè?), dus met andere woorden: kunnen ontvangen, is nét zo belangrijk. Omdat je daar anderen ook een groot plezier mee doet.

9. Wees duidelijk in wat je wilt
Vaak denken we dat we duidelijk zijn. Dat iedereen wel kan zien dat we wel een steuntje kunnen gebruiken. Maar geloof me, niet iedereen voelt dat aan. En als ze het wel opmerken dan kan het zomaar zijn dat ze niet weten of zij degene zijn die jou mogen/kunnen helpen.

Wees duidelijk in wat je verwacht van mensen. Vraag om wat je van ze wilt. Als mensen ernaar moeten raden, raak je teleurgesteld.

10. Gun jezelf de tijd
Heb jij ook altijd hoge verwachtingen van jezelf? Een valkuil is dat je de lat té hoog legt. Verwacht niet van jezelf dat het je in een week lukt om jezelf op 1 te zetten.

Je hebt het waarschijnlijk al van kinds af aan anders gedaan. Iets wat je in een leven opbouwt, kost tijd en aandacht om te veranderen. Als je je huis gaat verbouwen, verwacht je ook niet dat het in een week helemaal klaar is.

Dus wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt. Merk gewoon op dat je aan het pleasen bent, en vraag je af wat je de volgende keer anders zou kunnen doen.

Wat is jouw reden om jezelf nog steeds weg te cijferen?

P.S. Ben jij er klaar mee om een pleaser te zijn? Klik hier om een persoonlijke inzichtsessie aan te vragen. In een gesprek van 30-45 minuten maken we een heldere visie van hoe je kunt stoppen met pleasen, we ontdekken hoe je onbewust wordt tegengehouden, en of een traject bij NieuwetijdsVrouw jou helpt in je ontwikkeling.