Als ik aan een hooggevoelige vrouw vraag waar zij het meest naar verlangt, is het antwoord meestal ‘rust’. Eigenlijk zegt dat nog niet zoveel. Want rust kun je op veel verschillende manieren interpreteren. Als ik doorvraag, komen er vaak meerdere antwoorden en blijkt rust slechts een verzamelnaam te zijn.

Dit zijn de 5 vormen van rust die een must zijn voor elke gevoelige vrouw:

1. Rust om je heen
Los zijn van de waan van de dag. Van alles wat om aandacht schreeuwt. Of dat nu de kinderen, werk, zorg voor ouders of andere verplichtingen zijn (of een combinatie). Als gevoelige vrouw heb je nu eenmaal alleen-tijd nodig om alle opgedane indrukken te verwerken, te laten bezinken en nieuwe ideeën te laten ontstaan. Echte alleen-tijd, waarin je niets anders aan je hoofd hebt. Want zolang er intussen nog van alles van je verwacht wordt, ben je niet vrij. Grenzen kunnen stellen is hierin een voorwaarde.

2. Controle
Gevoelige vrouwen zijn vaak perfectionistisch. Ze willen dat alles goed gaat, met iedereen. Dat maakt het lastig om de touwtjes uit handen te geven. Zo lang alles onder controle is, gaat het goed. En wie kan daar het beste voor zorgen? Jijzelf natuurlijk. Ware het niet dat dat je veel energie kost, fysiek en/of mentaal. De controle willen houden geeft onrust, maar de controle loslaten in het begin ook. Balans is hier het toverwoord.

3. Vrij van gedachten
Oh dat eeuwig ratelende hoofd. Dat continu over het verleden zevert. Of zich zorgen maakt over morgen. Hele soapseries spelen zich af in onze bovenkamers. Zo vermoeiend! Hoe fijn zou het zijn, als je die innerlijke angsthaas/zorgenmonster/curlingouder/etc. eens de mond kon snoeren?

4. Vrede
Daarop voortbordurend hebben veel vrouwen vooral last van de oordelende gedachten. Ze wijzen zichzelf continu op alles wat ze fout doen, of beter zouden moeten doen. Dat is niet zo gek. Onze opvoeders probeerden ons op deze manier te vormen zodat we geaccepteerd zouden worden in de maatschappij. Maar al die innerlijke kritiek geeft ook onrust. Hoe zou het zijn als je de teugels wat kon laten vieren? Alleen al de gedachte geeft meer lucht, is het niet?

5. Jezelf zijn
Dit ligt misschien niet direct voor de hand. Maar veel gevoelige vrouwen hebben zich gedurende hun hele leven zo aangepast aan hun omgeving, dat ze verwijderd zijn van wie ze werkelijk zijn. En ook dat geeft vroeg of laat onrust. Je hebt dan het gevoel dat er meer in jezelf zit, meer in je leven zit, alsof er iets ontbreekt. Vaak kan je er alleen de vinger niet opleggen, je kunt er nog niet bij. Door te herontdekken wie je bent (vaak vooral een kwestie van erkennen) verdwijnt dat knagende, borrelende gevoel.

Neem eens even de tijd om na te denken over de vormen van rust die voor jou belangrijk zijn, en wat dat jou zou opleveren.

Wil je meer rust? Het begint met het jezelf te gunnen. Met het programma ‘Gevoeligheid in Balans’ ontdek je hoe jij de rust in jezelf vindt. Klik hier voor alle informatie. Of vraag een gratis bevrijdingssessie aan. Dan kun je jouw situatie aan mij voorleggen, vragen stellen, en krijg je sowieso tips over wat jij kunt doen voor meer rust. 

Liefs,
Renée ~ NieuwetijdsVrouw