We willen allemaal verlicht zijn, toch? Altijd rust en geluk voelen van binnen? Niet meer geraakt worden door wat of wie dan ook? Mij lijkt het heerlijk . Maar als ik kijk naar waar we nu staan als mensheid, dan verwacht ik dat slechts een enkeling dat kan op dit moment. Misschien wel helemaal niemand.

Verlichting is voor mij een werkwoord. Niet een ultiem en haast onhaalbaar doel. Het betekent dat je leven lichter wordt, dat je alles steeds lichter ervaart. Het betekent niet, dat je nooit meer onprettige gevoelens hebt. Maar juist dat die er ook mogen zijn. Je mag helemaal mens zijn.

Maar in plaats van de strijd aan te gaan met gedachten die jou niet dienen, geloof je ze gewoonweg niet meer. Je klampt je niet meer vast aan wat je voelt. Je weet dat je gedachten en gevoelens alleen waarneemt, dat je ze niet bent.

Stel, je leidinggevende heeft je net een extra klusje gegeven terwijl je al overloopt in het werk. Je voelt irritatie opkomen. Dan weet je ‘Hé, ik had negatieve gedachten over mijn leidinggevende, en dit is hoe mijn lichaam daarop reageert, met een gevoel van irritatie’.

En dan weet je ook dat je ergens nog een overtuiging hebt zitten die maakt dat je je iets van die negatieve gedachten aantrok. Want als je weet dat je gedachten niet waar zijn, dan doen ze je niets. Net als dat een negatieve opmerking van een ander je niets doet als je hem niet gelooft.

Behalve dan als je de overtuiging hebt dat de ander zoiets niet mag zeggen, dan roept dát weer negatieve gedachten en gevoelens op. Je ziet dat het nogal ver doorwerkt. En dat wekt misschien de indruk dat het veel moeite kost om dit te veranderen. Maar dat is niet zo.

Het gaat om bewustwording. En daarvoor heb je alleen je intentie nodig en een beetje tijd. Als je elke avond even nagaat welke emotie(s) je die dag hebt gevoeld, en welke overtuiging daarachter zit, dan ga je steeds beter begrijpen hoe je in elkaar zit.

Op een gegeven moment besef je dat je het anders doet. Je merkt bewust dat iets of iemand negatieve gedachten in je oproept. En dat je voorheen boos was geworden. Maar nu niet. Nu heb je een keuze.

Je hebt niet hard gewerkt om je gedachten te veranderen. Je hoefde je alleen maar bewust te worden van wat er gebeurt. Natuurlijk kun je wel iets doen om dat proces van bewustwording te versnellen. (In de NieuwetijdsVrouw cursus doe je hier veel inzichten over op, en merk je dat je in korte tijd grote sprongen maakt in je bewustzijn.)

Maar hoe zit dat dan met positief denken, of affirmeren? Dat hangt er heel erg vanaf wie je bent en hoe je het doet. Positieve gedachten kunnen je helpen om je aandacht uit het negatieve gedachtenkringetje te halen, waardoor je weer mogelijkheden ziet.

Maar als je affirmaties gebruikt om te ontkennen wat je werkelijk denkt of voelt, dan gaan ze juist tegen je werken. Dan vlucht je voor de werkelijkheid, stomp je af en raak je alleen maar verder van jezelf verwijderd. Je voelt je misschien even fijn, maar daarna word je weer geconfronteerd met het gat tussen je positieve gedachten en je realiteit.

Ik las dat er een keer onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van affirmeren en positief denken. Het blijkt dat 30% van de mensen die meededen aan het onderzoek er werkelijk baat bij hadden. Maar de meeste mensen, 70%, niet. Dus troost je, als je het écht geprobeerd hebt en het lukte niet. Je hebt het niet fout gedaan. Het werkt gewoonweg niet voor jou.

Leer in dat geval om je bewust te worden van hoe jij in elkaar zit, om vastgeroeste overtuigingen die negatieve gevoelens in je naar bovenhalen om te buigen, en om je ego stapje voor stapje aan de kant te zetten. Zodat je het leven als lichter gaat ervaren.

Ik help je daar graag bij. Klik hier om een persoonlijke inzichtsessie aan te vragen. In een gesprek van 30-45 minuten maken we een heldere visie van wie je wilt zijn, we ontdekken hoe je onbewust wordt tegengehouden, en of een traject bij NieuwetijdsVrouw jou helpt in je ontwikkeling. Na de sessie heb je nieuwe energie en inspiratie om jouw (verlichtende) pad te bewandelen.