Sinterklaas is aangekomen, tralalalie tieralalala. En ook de pietendiscussie laait weer op. Weer hetzelfde liedje. Ik meng me niet zo graag in discussies, maar dit is zo’n mooi voorbeeld van mensen die onbewust in het leven staan.

De ‘pietenhaters’ vinden dat zwarte piet racistisch is. Ik snap dat. Als je onderzoek doet naar zijn oorsprong, dan kom je erachter dat de grondslag voor zijn personage inderdaad een racistische ondertoon heeft. Natuurlijk kan dat kwetsend zijn voor mensen.

In het andere kamp heb je de mensen die vinden dat er inbreuk wordt gemaakt op de Nederlandse cultuur. Ze vinden dat zwarte piet in deze tijd niets met racisme te maken heeft. Waarschijnlijk wel terecht, de meeste mensen weten beter nu. En jonge kinderen leggen die link al helemaal niet.

De kritieken zijn over en weer niet mals. Ze verwijten elkaar van alles, plaatsen de meest hatelijke opmerkingen op internet, en gunnen elkaar bijna het licht in de ogen niet.

Er is echter een grote overeenkomst tussen deze twee kampen:

Ze voelen zich aangevallen in hun identiteit.

Ze willen allemaal de ruimte om zichzelf te kunnen en mogen zijn. Zonder het gevoel te hebben dat iemand ze veroordeelt, hen iets oplegt of hen bedreigt.

Als ze zichzelf de vraag zouden stellen waarom deze kwestie hen zo raakt, dan kwamen ze bij de werkelijke pijn terecht.

Dan zouden ze misschien ontdekken dat de pietendiscussie een weerspiegeling is van hun innerlijke overtuigingen.

En heel misschien zouden ze de ander dan de ruimte geven om het op zijn of haar eigen manier te doen.

Zonder zich daar persoonlijk iets van aan te trekken. Omdat ze weten, ik ben goed genoeg, ongeacht wat jij vindt of doet.

In de kern wil iedereen hetzelfde, en dat maakt ons allemaal gelijk.

Liefs,
Renée ~ NieuwetijdsVrouw

 

P.S. Voel jij je ook wel eens aangevallen? Maak je je druk om wat anderen vinden of willen? Accepteer dan deze uitnodiging om jezelf te helen, zodat je zo stevig in je schoenen komt te staan, dat je hier bovenuit stijgt. Meld je aan voor de cursus ‘Gevoeligheid in Balans’. Of vraag een bevrijdingssessie aan om te bespreken wat jij nodig hebt om te groeien.