Hooggevoeligen zijn vaak een kei in het herkennen van wat er niet goed gaat. We zijn perfectionistisch ingesteld. We willen geen fouten maken, maar alles in één keer goed doen. En we proberen het te allen tijde te voorkomen dat we iemand teleurstellen. Omdat we onbewust bang zijn voor de consequenties.

Dat maakt ten eerste dat we hard zijn voor onszelf. Je herkent vast die innerlijke stem die je altijd precies weet te vertellen wat je anders had moeten doen, wat je eigenlijk had moeten zeggen, dat je baalt van jezelf, … vul maar in.

Wat onze ontwikkeling betreft kijken we vaak vooruit, waardoor je snel het gevoel krijgt dat je niets bereikt. Er is altijd wel een volgend, beter, hoger doel te behalen. Maar dat gaat allemaal ten koste van je zelfvertrouwen. En het plezier waarmee je dingen doet.

En onze maatstaven zijn zo hoog, dat we óók kritisch zijn naar onze omgeving. We verwachten vaak van anderen dat ze dezelfde (hoge) maatstaven hanteren.

Iets wat in de praktijk vaak niet zo blijkt te zijn. Daardoor raken we gemakkelijk teleurgesteld. En zijn we, eerlijk is eerlijk, ook niet altijd even leuk om mee om te gaan voor de mensen om ons heen.

Altijd gefocust zijn op het negatieve, is een overlevingsmechanisme dat we in de oertijd hard nodig hadden. En is dus van nature een belangrijke eigenschap. Maar het levert ons nu vooral veel stress op.

Mensen die een positieve kijk op het leven hebben, zijn over het algemeen gelukkiger.

Nu is het lastig om ineens een positivo te zijn, als je hersenen zijn geprogrammeerd om het negatieve te zien. Dat houd je misschien een week vol, voordat je weer in oud gedrag vervalt.

Daarom kun je beter werken met wat er is, zonder weer een masker op te doen.

Leer vergeven, leer loslaten, en leer de lessen te zien in alles wat je meemaakt. Dan maak je er iets positiefs van, zonder dat je het negatieve verbergt.

En soms moet je gewoon even achterom kijken, om je te beseffen welke groei je hebt doorgemaakt. Dan zie je dat je helemaal niet stilgestaan hebt, maar dat je, misschien slechts met kleine stapjes, eigenlijk al een heel eind gekomen bent.

Liefs,
Renée ~ NieuwetijdsVrouw

 

P.S. Kan ik je nog ergens mee helpen? Bijvoorbeeld met:
– Een persoonlijke diepzielreading?
– De online cursus ‘Gevoeligheid in Balans’, waarin je dichter bij jezelf leert blijven?
– Of vraag een gratis bevrijdingssessie aan. Waarin alle aandacht is voor jouw proces en we samen bespreken hoe ik je het best kan helpen.