“Je moet eerst van jezelf houden, voordat je van een ander kunt houden.”

“Wees de verandering die je wilt zien in de wereld.”

Je komt ze overal tegen vandaag de dag: inspirerende quotes. Op Facebook en Instagram, in tijdschriften, agenda’s. Misschien prijkt er bij jou zelfs wel een aan de muur of op de wc-deur. De mooiste wijsheden komen voorbij. En daar vind je vast wat van. Tot welk type behoor jij?

1. Het quotes-kunnen-de-pot-op-type
Blegh, ga toch weg met dat zoetsappige geitenwollensokkengeneuzel. Je houdt toch van heel veel mensen? Wat heeft dat met zelfliefde te maken? Wat een onzin. Geef jou een quote, en je weerlegt hem binnen twee minuten.

2. Quote-neutraal
Het gaat het ene oor in, het andere oor uit. Het doet je niet zoveel al die quotes. Fijn dat er mensen zijn die er iets aan hebben. Maar jij zou ze niet missen als je ze nooit meer zag.

3. Het ik-trek-het-me-persoonlijk-aan-en-raak-er-onzeker-van-type
Je krijgt het gevoel dat je het helemaal verkeerd aanpakt in je leven. Je ziet een waarheid in al die mooie quotes. Maar je weet niet hoe je het aan moet pakken om ernaar te leven.

4. Het ik-leef-als-een-quote-type
Je doorgrondt quotes, je begrijpt ze op een diep niveau en voelt de trilling ervan in elke cel van je lichaam. Quotes zijn voor jou als kleine herinneringen aan de essentie van het leven.

Natuurlijk is dit een zwaar vereenvoudigde versie van de werkelijkheid. En zul je op de ene quote anders reageren dan de andere. Misschien ontbreken er zelfs wel types. (Houd nog even vol, ik wil echt ergens heen met dit verhaal.)

Ik vind het grappig hoe quotes bijna altijd iets losmaken in mensen. Maar wat ik interessanter vind dan welk type je bent, is: Wat maakt dat je erover denkt zoals je doet? Waarom roept een quote weerstand bij je op? Of onzekerheid? Of juist een gevoel van herkenning?

Het is maar net op welke golflengte je zit, in je denken en je doen. Hoe je reageert op quotes (eh, op alles in je leven), zegt wat over jouw bewustzijn. Over wat je gelooft, over jezelf en het leven.

Hierin is geen goed of fout, het ene type is niet beter dan het andere. Het zegt alleen waar je staat op dit moment. Heb je daar weleens bij stilgestaan toen je op de wc naar een citaat zat te kijken? 😉

Dus de volgende keer dat je een quote leest, bedenk dan eens welke gedachten er in je opkomen. Welke gevoelens roept het op? En dragen deze op een positieve manier bij aan je leven, of op een negatieve manier? Dan worden quotes pas echt interessant en inspirerend!