Mijn dochters zijn er al vier weken aan toe. En ik eigenlijk ook wel. Maar nu gaat het eindelijk gebeuren. De zomervakantie staat voor de deur.

Herken je dat, dat je hoge verwachtingen hebt van de vakantie. En dat je achteraf denkt ‘jeetje, wat is die tijd voorbij gevlogen, en ik heb me lang niet zo vrij en ontspannen gevoeld als ik had gehoopt!’?

Hoe zorg je er nou voor dat je vakantie prettig en met zo min mogelijk stress verloopt, zeker als je erop uit gaat?

Neem je tijd
Je lichaam en geest moeten even wennen aan een ander ritme. En wellicht ook een andere omgeving, ander eten, andere mensen om je heen. Misschien een extreem voorbeeld: mijn moeder is altijd de eerste twee dagen van de vakantie ziek. Zodra ze tot rust komt, schakelt haar lichaam over naar de grote los-laat-stand. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk en geef je eraan over, dat werkt het best.

Bepaal je doel
Als je niet weet wat je wilt in de vakantie, dan doe je van alles een beetje, waardoor je eigenlijk niets bereikt. Wil je tot rust komen? En hoe ga je dat bewerkstelligen? Of wil je zoveel mogelijk dingen zien en doen? Bedenk van tevoren wanneer de vakantie voor jou geslaagd is. Zo kun je op tijd bijsturen als het de verkeerde kant op gaat. Het klinkt bijna als werken, maar het helpt je om bij jezelf te blijven.

Erken je grenzen
Als gevoelige vrouw kun je al snel last hebben van drukte om je heen, van de warmte (of kou), of een overload aan prikkels. Vraag je steeds af ‘voor wie doe ik dit, en waarom’? Als het antwoord niet is ‘mezelf, omdat het me energie geeft’ moet je overwegen om een andere keuze te maken.

Je moet niet genieten
Dat is een groot misverstand. Dat het vakantie is, betekent niet dat je ineens vrij bent van je gevoelens en je humeur. Je neemt altijd jezelf mee. Als je vindt dat je van elk moment moet genieten, dan leg je jezelf ontzettend veel druk op. Stel je erop in dat dingen soms niet gaan zoals je wilt. Als je je hierbij neerlegt, dan is het een stuk minder storend.

Heb jij nog een goede vakantietip? Laat het me weten!

Liefs,
Renée