Vraag je je wel eens af waar het fout gaat? Waarom jij altijd voor iedereen klaar staat, terwijl dat andersom niet zo vanzelfsprekend blijkt te zijn? Waarom jij je voor alles en iedereen voor de volle 100% inzet, terwijl anderen er regelmatig de ‘kantjes vanaf lopen’? Waarom ‘nee’ zeggen vaak zo lastig is?

Misschien heb je wel eens bij jezelf gedacht dat je grenzen moet leren stellen. Hé, misschien heb je zelfs wel eens een assertiviteitscursus gevolgd. Waar je leerde hoe je op een ‘geweldloze’ manier je boodschap overbrengt. Om de ander maar zo min mogelijk op zijn tenen te trappen.

Maar weet je dat assertiviteit in de meeste gevallen niet het probleem is?

Want, geef toe, vaak zie je pas achteraf dat je je grenzen allang bent gepasseerd. Of je vindt van jezelf dat je een sterke vrouw bent, die heus dat ene kleine dingetje nog wel even kan doen. En als jij het doet, dan weet je tenminste dat het goed gedaan wordt.

Maar wat maakt nou dat je steeds iedereen tevreden probeert te stellen/houden?

Dat blijken vaak diepgewortelde overtuigingen te zijn. Als je bijvoorbeeld diep van binnen gelooft dat je niet goed genoeg bent, er niet toe doet… dan is het niet zo gek dat je onbewust hard werkt om van buitenaf de bevestiging te krijgen dat iemand je wél goed vindt.

Misschien heb je wel de overtuiging dat je pas goed genoeg bent, wanneer je alles perfect doet en iedereen tevreden is. Of misschien voel je je onbewust wel verantwoordelijk voor het levensgeluk van de mensen om je heen.

Vaak lopen we die overtuigingen op in onze jeugd. ‘Als je nu niet doet wat ik zeg, dan….!’ De stem van onze opvoeders nemen we op in ons systeem als een overtuiging. Uit onze overtuigingen komen onze gedachten voort. En we geloven dat die gedachten van onszelf zijn!

In andere gevallen heb je als kind je eigen conclusies getrokken na ervaringen die je opdeed. Conclusies die je nooit meer hebt bijgesteld.

Misschien voelde je heel goed aan dat volwassenen blij werden als je deed wat ze van je verwachtten, en boos wanneer je niet luisterde. Waardoor de overtuiging is ontstaan dat er alleen van je gehouden wordt als je doet wat er van je wordt gevraagd.

Zo hebben we allemaal onze eigen overtuigingen, die ons vroeger hebben geholpen om pijn of verdriet te vermijden. Maar die ons nu, in ons volwassen leven, flink in de weg kunnen zitten.

En zodra je díe overtuigingen, die conclusies aanpakt, merk je dat je je grenzen steeds beter aanvoelt. Maar ook dat het oké is om te doen wat jij wilt. En dat je niet in je eentje verantwoordelijk bent voor alles en iedereen in je omgeving.

Dus als je echt meer rust wilt, en meer tijd voor jezelf. Ga dan aan de slag met de kern van het probleem!

Ik help je graag om jouw overtuigingen te ontdekken, los te laten en te vervangen door overtuigingen die je wel dienen. Interesse? Boek dan hier een gratis (telefonische) inzichtsessie.

In ca. 45 minuten bespreken we waar je tegenaan loopt, wat de eerste stappen zijn die je kunt zetten in de richting van de oplossing en of ik je daarbij verder kan helpen.

Shine your light!

Liefs,
Renée