Vraag je je wel eens af waarom je doet wat je doet? Mensen zijn gewoontedieren. Het meeste van wat we doen op een dag gaat op de automatische piloot, in een vaste routine. Dat is maar goed ook.

Stel je voor dat we elke ochtend weer moeten bedenken hoe we ons bed uit moeten komen, en wat we allemaal moeten doen voordat we klaar zijn om erop uit te gaan. Dat zou ons leven best moeizaam maken.

Dat leren en vervolgens automatiseren is een overlevingsmechanisme. Als het stoplicht op rood springt, dan stop je zonder erbij na te denken. Wanneer iemand je probeert te slaan, ontwijk je.

Maar dit mechanisme is ook actief in delen van ons leven waarin het juist niet zo handig is. Door bedreigende situaties in het verleden, hebben we patronen aangenomen waarvan ons brein overtuigd is dat ze ons helpen overleven. Patronen als altijd gehoorzaam zijn, doen wat een ander goed voor je vindt, niet zeuren, niet klagen, of altijd je best doen bijvoorbeeld.

Alleen waren we als kind nog niet in staat om in te schatten hoe bedreigend die situaties werkelijk waren. Kinderen zijn vaak bang of verdrietig om dingen waarvan we als volwassenen vinden dat ze zich aanstellen.

Maar die patronen zijn wel de basis waarop we ons handelen in ons volwassen leven baseren. Het is een automatisme geworden. Ondanks dat het ons niet oplevert wat we willen.

Vaak weten we niet eens meer waaróm we doen wat we doen. “Zo ben ik nu eenmaal” zou je kunnen zeggen. Maar dat is niet waar. Zo zijn de patronen waar je aan vasthoudt nu eenmaal.

Een betere vraag zou zijn, ‘Wat is de drijvende kracht achter wat je doet?’. Is het een automatisme? Is het omdat je het altijd zo doet? En als je heel eerlijk bent, doe je het vanuit angst? Of liefde? Om pijn te vermijden? Of voor je plezier?

Bewustwording is de eerste stap naar verandering!

Het mooie van patronen is dat je ze kunt veranderen. Maar verandering vergt tijd en aandacht, omdat je je brein moet leren dat je niet dood gaat van een keer nee zeggen, of een uurtje tijd voor jezelf nemen.

Je moet leren om je gedachten tot bedaren te brengen, en de overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen onschadelijk maken. Wil jij je patronen doorbreken? Vraag dan een persoonlijke inzichtsessie aan.

Je krijgt helderheid, ontdekt welke stappen je kunt ondernemen, wat jou nog tegenhoudt, en of een traject bij NieuwetijdsVrouw je kan helpen om je patronen te transformeren. Klik hier om direct een datum te prikken.