“Ik heb het gevoel dat ik al drie weken in een emotionele achtbaan zit. De ene dag is er innerlijke rust en voelt het leven fantastisch. De volgende dag is geladen met zware gevoelens en oud verdriet dat plots opspeelt. Is het de stand van de maan? Mijn menstruatiecyclus? Zijn er zonnestormen, of andere energiedownloads? Ik ben er eigenlijk wel een beetje klaar mee.”

Ik vertel haar, dat ik inmiddels heb afgeleerd om op zoek te gaan naar een verklaring. Je kunt A, nooit zeker weten wat de oorzaak is. En B, het brengt je met je aandacht weg van het moment. Het is slechts het hoofd dat uit automatisme probeert te vluchten voor gevoelens die het niet wil waarnemen. Pijn vermijden is prioriteit.

Daarom zoekt het hoofd graag een oplossing, het liefst buiten zichzelf. Maar als je suiker oplost in water, is het dan weg…? Door ons zorgen te maken over wat we voelen, maken we het juist groter dan het is. In ons geworstel om er vanaf te komen, klampen we ons er juist aan vast. Als een vlieg in een spinnenweb. Gevoelens weg wensen, verklaringen of oplossingen bedenken, het werkt alleen maar averechts.

Overgave is wat voor mij het beste werkt. En let op, daarmee bedoel ik niet dat je in je emoties gaat hangen, en voor jezelf bevestigt dat ze waar zijn! Sommige mensen vinden het (al dan niet onbewust) heerlijk om te zwelgen in zelfmedelijden. Dat is namelijk nog de enige manier waarop ze verbinding maken met zichzelf. Ook al schiet je er in wezen weinig mee op. Het verandert immers niets aan je situatie. En je stemming wordt er ook niet beter van.

Overgave betekent dat je de (negatieve) emoties accepteert op het moment dat je ze opmerkt. En dat je vervolgens de regie pakt. Dat doe je door een onderzoekende houding aan te nemen. Wat voel ik? Welke gedachten komen er op? Wat als ik deze gevoelens en gedachten geloof? En wat wil ik dan wél? Wat voel ik als dát mijn waarheid is? Welke gedachten heb ik dán?

“Wow, ik wist niet dat dat zware gevoel zo snel weg kon smelten. Ik voel mijn kracht gewoon weer mijn lijf in stromen.” zegt ze. En ik kan alleen maar glimlachen.

Je zult nooit vrij zijn van negatieve emoties. Maar je kunt je er wel van bevrijden, door hoe je met ze omgaat. En dat is precies waarmee ik ook jou kan helpen. Wil je weten of een NieuwetijdsVrouw-traject iets voor jou is? In een persoonlijk gesprek, onderzoeken we samen jouw situatie. Boek hier een gratis inzichtsessie.