Ze hadden allemaal oordopjes nodig gehad. Mijn ouders, mijn leraren, werkgevers, collega’s en zelfs vrienden. Ze hadden ze nodig gehad, als mijn innerlijke schreeuw, om écht gezien te worden hoorbaar was geweest. Maar dat was die niet.

Ik was de stille, de beschouwende, gesloten. Terwijl ze het alleen maar hadden hoeven vragen. Een oprecht ‘Hoe gaat het met je?’ was genoeg geweest. Ik had ze mijn hele levensverhaal verteld, al mijn angsten, zorgen en twijfels. Met de hoop op een troostende reactie.

Was ik zo raar dat mensen het niet durfde te vragen? Was ik minder belangrijk? Of zagen ze me echt niet? Was ik soms onzichtbaar? Ik dacht dat het een combinatie was van dit alles.

Tot ik erachter kwam dat mijn wens om zichtbaar te zijn, tegelijk een grote angst was. Mijn adem stokte. Er ging een dreun door me heen alsof er een kwartje van 10 kilo was gevallen. Onbewust, stond zichtbaar zijn voor mij gelijk aan het doelwit zijn voor afwijzing, pesterijen en nog meer negatieve ervaringen.

Geen wonder dat de mensen om me heen mij niet zagen. Ik máákte mezelf onzichtbaar! Ik hield mezelf op de achtergrond. Ik probeerde me steeds aan te passen. Ik liet niet zien wie ik was. En daarmee was ík het, die zichzelf niet zag.

Ik zag niet wie ik werkelijk was. Hoe belangrijk ik voor mezelf was. Hoe ik mezelf tekort deed door me klein te houden en te verstoppen. Hoe konden de mensen om mij heen mij echt zien, als ik mezelf niet eens zag? Deze ontdekking was een keerpunt in mijn leven.

Ik tilde mezelf uit de slachtofferrol. En ik ging op reis in mijn binnenwereld. Ik heb donkere, pijnlijke plekken belicht. Maar ook eigenschappen en verlangens die ik verstopte. Stap voor stap, werd ik steeds meer mezelf. En leerde ik mezelf kennen als creator van mijn eigen leven.

Sinds ik oog heb voor wie ik ben, heb ik een enorme persoonlijke groei doorgemaakt. Ik leef nu van binnen naar buiten. Ik doe werk dat me enorm veel voldoening geeft en mijn behoefte aan diepgang bevredigt. En er komen mensen op mijn pad die mij wél zien, en mij dat nog laten weten ook.

Is er voor jou nu ook een kwartje gevallen? Leuk als je het me laat weten!

Ben jij tot de ontdekking gekomen dat je jezelf onzichtbaar maakt, en wil je daar verandering in brengen? Boek dan een gratis inzichtsessie. (Klik hier.) Daarin bespreken we in ca 30 min. wat daarvoor nodig is en of ik je daarbij kan helpen.

Liefs,
Renée ~ NieuwetijdsVrouw